|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

INCREDIBIL! Amenințare la adresa vâlcenilor din Sibiu: ”Marș înapoi în VÂLCEA” – ”Poliția trebuie să ia măsuri” 

39329317_293798121395636_335097587566641152_n

Proprietarul unei mașini înmatriculate în județul Vâlcea a găsit lipit un abțibild cu mesaj amenințător pe portbagaj: ”Marș înapoi în VÂLCEA”.

Mesajul este un îndemn jignitor și amenințător la adresa proprietarului, ce are la bază prejudecățile unor sibieni la adresa vâlcenilor care trăiesc și muncesc în Sibiu. De asemenea, în acest caz nu vorbim doar de un impuls de moment, ci de o acțiune premeditată, cineva alocând timp și energie realizării sticker-ului, nefiind exclus ca astfel de mesaje să mai apară în oraș.

Imaginea a fost postată pe o rețea de socializare, în cursul zilei de astăzi, cu mesajul ”Bine ați venit la Sibiu”. În ciuda conotațiilor negative ale mesajului respectiv, postarea a adunat rapid foarte multe like-uri și susțineri, semn clar că în Sibiu astfel de prejudecăți nu sunt tocmai rare.

”În Sibiu există o serie de sentimente respingătoare, chiar de ură, între sibieni și vâlceni. În mod clar. Aceste sentimente au la bază o serie de prejudecăți și idei greșite vizavi de ce înseamnă să te fi născut în județul Vâlcea și care pot duce nu doar la ură, uneori discriminare, cât la agresivitate. Cert este că nu ar trebui tolerate. În mod clar aceste sentimente sunt date și de numărul mare de tineri, mai ales studenți, care învață sau lucrează în județul Sibiu. Bineînțeles, ele sunt la nivel individual, nu cred că o să vedem o ură colectivă. Sigur, și invers se poate, sibienii pot fi percepuți de vâlceni, sau români din alte județe ale țării, în funcție de anumite prejudecăți. Dacă s-a ajuns la astfel de acțiuni vizibile, asistăm deja la o formă de agresivitate, chiar o formă de amenințare. Iar aici aș putea să dau exemplu inclusiv anumite comentarii de pe site-ul dvs., unele foarte asemănătoare cu cel despre care vorbim aici. E de ajuns să scrie pe mașina ta ”VL” la numărul de înmatriculare pentru ca anumite persoane să manifeste sentimente de ură și agresivitate. Poți fi catalogat, amenințat și stigmatizat pe nedrept, fără să cunoști persoana. Repet, sunt niște prejudecăți care se întrețin și care nutresc o formă de agresivitate ce poate degenera. Poliția, în acest caz, ar trebui să ia măsuri. Persoana respectivă trebuie identificată și amendată. Vorbim despre un bun personal afectat și despre o amenințare la adresa proprietarului”, a declarat pentru Turnul Sfatului psihologul Mihai Copăceanu.

Acesta a mai menționat că resentimentele față de vâlceni există în medii diverse, inclusiv în cel universitar, elevi și studenți fiind stigmatizați doar pentru că proveneau din județul vecin.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu au declarat pentru Turnul Sfatului că o astfel de situație reprezintă o premieră, însă încurajează pe oricine întâlnește asemenea amenințări să depună plângere pentru a putea demara o anchetă.

”Dacă prin asemenea acțiuni proprietarii consideră că li s-a adus un prejudiciu, că mașina a fost vandalizată sau se simt amenințați, cu siguranță ei pot depune plângere la Poliție”, a declarat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu. În baza unei plângeri polițiștii pot deschide pe urmă un dosar și demara cercetări pentru a depista autorul.

Reamintim că mesaje dure la adresa vâlcenilor au apărut în urmă cu doi ani și în timpul campaniei pentru alegerile locale a primarului Astrid Fodor. În cadrul discuțiilor avute cu locatarii cartierelor Sibiului, nu o dată, sibienii au transmis mesaje agresive la adresa vâlcenilor.

”Această agresivitate poate duce la mai mult, se poate ajunge la distrugerea bunului personal. Aceasta este o formă de vandalism. Cred că autorul este cineva care are un hate-speech, un comportament bazat pe ură în mod constant” – psiholog Mihai Copăceanu/

Sursa: http://www.turnulsfatului.ro/2018/08/17/amenintare-la-adresa-valcenilor-din-sibiu-politia-trebuie-sa-ia-masuri/

Leave a Response